23948sdkhjf

- Unfair særskat på raffinaderiernes profit

Ubalanceret beskatningsgrundlag vil udskyde raffinaderiernes grønne omstilling, mener raffinaderiernes brancheorganisation.

Særskatten på raffinaderier risikerer at forsinke den grønne omstilling, som raffinaderierne er i gang med, så vi kan få grønne lastbiler og fly og nå vores klimamål, mener brancheorganisationen Drivkraft Danmark, der blandt andet repræsenterer de danske brændstof-leverandører.

For at sikre en fair implementering, der samtidig understøtter raffinaderiernes igangværende omstilling, foreslår Drivkraft Danmark flere initiativer.

Skævt beskatningsgrundlag

Regeringen har netop fremsat lovforslag, der skal implementere det såkaldte solidaritetsbidrag, som blev vedtaget af EU’s medlemslande i september. Det medfører en særskat på energisektoren i EU – herunder de danske raffinaderier. Konkret beskattes den del af raffinaderiernes profit, der er 20 procent højere end i de fire foregående år.

Drivkraft Danmarks direktør, Jacob Stahl Otte, kritiserede allerede i september, at særskatten indføres på et fejlagtigt grundlag og utilsigtet vil bremse raffinaderiernes grønne omstilling.

- Problemet er, at referenceperioden indeholder to corona-år, der indtjeningsmæssigt var meget hårde år for raffinaderibranchen, som i forvejen er kendt for store udsving i indtjeningen årene imellem. Ved at anvende disse reference-år bliver corona-årenes underskud de facto beskattet, da de trækker baseline for beskatningsgrundlaget ned. Det er simpelthen ikke rimeligt, udtaler Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark og tilføjer:

- Ud over corona skyldtes dele af underskuddene i referenceårene investeringer, som understøtter raffinaderiernes omstilling. Raffinaderierne har løbende investeret betydeligt i udstyr og procesoptimering, der direkte eller indirekte understøtter deres grønne omstilling. Disse investeringer bliver nu i praksis også beskattet, da de trækker baseline for beskatningsgrundlaget ned. En sådan beskatning virker hverken fair eller gennemtænkt, siger han.

Negativ effekt på grøn omstilling

De danske raffinaderier opererer på et globalt marked i konkurrence med raffinaderier både inden for og uden for EU. For at vinde i den konkurrence og for at bidrage til den grønne omstilling er de danske raffinaderier i fuld gang med at omstille produktionen. Det sker ved at integrere stadig mere vedvarende energi i produktionen og ved at sænke CO2-udledningen gennem energieffektiviseringer samt på længere sigt investeringer i CCS og CCU. Da omstillingen af raffinaderierne er meget kapitalintensiv, risikerer en særskat på det niveau, som der nu lægges op til, at få meget negativ effekt på omstillingen, mener Jacob Stahl Otte:

- De penge, der skal betales i særskat, reducerer fremtidige investeringer i omstillingen, fordi de danske raffinaderier ikke er en del af større koncerner, som kan dække ”hullet”. Samtidig er reglerne fra EU’s side skruet sammen på sådan en måde, at de i praksis undtager en række europæiske raffinaderier, i blandt andet Tyskland, fra særskatten. Det kan for eksempel være, hvis raffinaderiet udgør mindre end 75 procent af en større koncern, eller hvis raffinaderiets forretningsmodel alene bygger på selve raffineringen af råolie for tredjepart, hvor raffinaderierne ikke ejer og videresælger de raffinerede produkter. Det er stærkt konkurrenceforvridende og noget, de danske politikere bør have øje for, mener Jacob Stahl Otte.

For at sikre en fair implementering, der samtidig understøtter raffinaderiernes igangværende omstilling, foreslår Drivkraft Danmark, at indtægterne fra særskatten enten direkte eller indirekte skal kunne føres tilbage til raffinaderiernes omstilling ved forbedrede afskrivningsmuligheder på grønne investeringer i 2023 og frem og at målrette støttepuljer til raffinaderiernes omstilling. Samtidig forslår brancheorganisationen, at det skal være muligt, at investeringer/afskrivninger i referenceårene, som understøtter raffinaderiernes omstilling, kan ”trækkes ud”, når baseline for beskatningsgrundlaget gøres op.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172