23948sdkhjf

Europæisk vind-lobby: ”Absurd dansk beslutning”

Dansk håndbremse for udvikling af vedvarende energiprojekter møder mildest talt forargelse i europæisk brancheorganisation for vindenergi.

Den danske regering har besluttet at udsætte sin såkaldte "åben dør"-ordning for udvikling af havvindmøller – med henvisning til bekymring over mulige overtrædelser af EU's statsstøtteregler som årsag.

Beslutningen kaldes både ”overraskende” og ”absurd” i den store europæiske brancheorganisation for vindenergi, WindEurope, i en skriftlig meddelelse tirsdag eftermiddag.

Beslutning skaber usikkerhed

Når den danske regering har sat denne ordning i bero, skaber det, ifølge WindEurope, investeringsusikkerhed for 20 GW havvind, som i øjeblikket er under planlægning og udvikling. Det underminerer for alvor Danmarks 2030-mål for havvind, og det er i strid med EU's forpligtelse til at lette - i stedet for at hindre - den accelererede udbygning af vedvarende energi, lyder det fra organisationen.

Og det er dårlige nyheder for Europas energiomstilling, siger WindEuropes administrerende direktør, Giles Dickson.

Han henviser til, at EU's regeringschefer og EU-kommissionens formand på to store topmøder i 2022 forpligtede sig til ambitiøse mål for offshore i Nordsøen og Østersøen: henholdsvis 76 GW og 20 GW inden 2030.

- Danmark har hidtil gjort store fremskridt på havvind, siger Giles Dickson.

- Mange projekter, der er afgørende for at opfylde Danmarks 2030 havvindmål, er allerede under planlægning eller udvikling. At standse deres etablerede og effektive "åben dør"-tilgang til udvikling af havvindmøller nu vil alvorligt underminere disse mål. Det vil skabe usikkerhed for mere end 20 GW vindmølleparker under udvikling, siger WindEuropes administrerende direktør Giles Dickson.

”Absurd” beslutning

Den danske regerings beslutning om at standse ordningen kommer på et tidspunkt, hvor Europa søger mere vedvarende energi for at styrke sin energisikkerhed, tilføjer direktøren:

- Denne beslutning er fuldstændig absurd – især på et tidspunkt, hvor EU er fast besluttet på at lette frem for at hindre udbygningen af vedvarende energi og søger en mere fleksibel tilgang til, hvad regeringer kan og ikke kan gøre for at støtte dette. Den nuværende danske tilgang til havvind er perfekt brugbar og leverer præcis det, som borgere og virksomheder over hele Europa har akut brug for: mere vedvarende elektricitet til lave omkostninger, siger Giles Dickson.

WindEurope promoverer aktivt vindenergi i hele Europa. Organisationen har over 400 medlemmer fra hele værdikæden af vindenergi; vindmølleproducenter; komponentleverandører; kraftværker og udviklere af vindmølleparker; finansielle institutioner; forskningsinstitutter og de nationale vindenergiforeninger.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111