23948sdkhjf

56 tons el-lastvogn til Lynetteholmen fra 2023/2024

Scania vil indsætte batterielektrisk lastvogn med en totalvægt på 56 tons.

Som beskrevet på www.transporttidende.com / Transport Today i går mandag, så har udviklingsselskabet By & Havn – der er ejet af staten og Københavns Kommune - etableret et partnerskab af virksomheder på tværs af jordbranchen. Målet er at skabe grøn jordtransport i København.

Partnerskabet er oprettet i forbindelse med Lynetteholm-projektet, hvor der dagligt skal transporteres omkring 350 lastvognslæs overskudsjord fra bygge- og anlægsprojekter i København ud til opfyldningen af Lynetteholmen. En trafik, der efter planerne starter næste år og vil fortsætte i en længere årrække fremover.

By & Havns partnerskab er nærmere beskrevet her.

Tung løsning fra Scania

Den svenske lastvognsproducent er med i partnerskabet og vil indsætte et batterielektrisk lastvognstog med en totalvægt på 56 tons, der emissionsfrit skal transportere opfyldningsjord ud på Lynetteholmen.

Det skriver Scania mandag i en pressemeddelelse mandag.

Batterielektriske lastvogne er stadig meget sjældne på danske veje.  Det skyldes to forhold – dels at der først nu er begyndt at rulle el-lastbiler ud fra fabrikkerne i større antal og at prisen stadig er tårnhøj.

Fælles for de eldrevne lastvogne på danske nummerplader er, at der er tale om relativt lette lastvogne – der primært anvendes i renovationskørsel eller til distributionsopgaver. Det skyldes at batteridrevne lastvogne har en relativt kort rækkevidde på en opladning. Det gør dem mindre egnet til anvendelse til lange transporter og tunge transporter.

Men Scania vil fra årsskiftet 2023/2024 indsætte et batteridrevet lastvognstog med en totalvægt på 56 tons. Det er de relativt korte transporter af opgravet jord fra københavnske byggepladser og ud til Lynetteholmen, der gør at et så tungt vogntog kan forventes at kunne anvendes i forbindelse med transporten af opfyldningsjord til det enorme anlægsprojekt.

Scania oplyser, at basisdrivlinen på det det tunge batterielektriske lastvognstog allerede anvendes i dag på prototyper i Sverige. Blandt andet på et tiplastvogns på 74 ton, der testes hos minevirksomheden Boliden.

Mange fordel ved el-lastvogne

Fordelene ved batterielektriske lastbiler er mange. De giver 100 % CO2-reduktion med grøn strøm, nulemission fra lastbilens drivline og ekstrem lavt støjniveau.

Dertil kommer ekstra fordele, såfremt de elektriske lastbiler bliver anvendt i ydertimerne, hvor trængslen er lav. Byens beboere vil ifølge Scania nemlig ikke opleve støjgener fra de elektriske lastbiler.

Den el-drevne og op til 56 tons tunge lastvogn,  der skal bruges på Lynetteholm er udviklet til storbyen og vil uden problemer kunne levere samme produktivitet som dagens diesellastbiler, oplyser Scania.

Tunge ladestationer

Ambitionen er at etablere ladestationer med ladekapacitet til tunge lastvone og natparkering nær Lynetteholms aflæsningsplads. Det skal bidrage til at mindske den trafikbelastning, der følger med, når entreprenørlastbiler hver dag kører til og fra byen.

Scanias rutesimulering af København-transporterne viser, at en rækkevidde på 240 km kan opnås med et 20 min. ladestop i løbet af en af dagens pauser. Ved natladning med lynladning er lastbilen ladet på blot lidt over en time. Rækkevidden på de 240 km er beregnet, når lastbilen er otte år gammel.

Det betyder, at rækkevidden i lastbilen første leveår faktisk er 20 pct. længere end angivet. Batterilevetiden med den simulerede kørsel forventes at være 12 år.

Begrænset merudgift

Totalomkostningsberegninger (TCO-beregninger) fra Scania viser angiveligt, at merudgiften beregnet pr. transporteret ton er yderst begrænset ved kørsel med de nye batterielektriske lastbiler, hvorfor heller ikke økonomien står i vejen for projektet.

København nyder allerede godt af de første elektriske tunge lastbiler. Blandt andet hos ARC (Amager Ressource center) der har købt de første 80 elektriske renovationsbiler, og hvor antallet ventes at runde 100 i løbet af 2023.

Scania er i dag den førende leverandør af elektriske tunge lastbiler i Danmark med en markedsandel på 48 pct.   /Smir

Fakta: Scania elektrisk vogntog til jordkørsel i København.

Biltype: Scania R-model 6x2*4 sættevognstrækker med 4-akslet tipsættevogn

Vogntogsvægt: 56 ton

Lasteevne: Ca. 37 ton

Drivline: Batterielektrisk

El-motoreffekt: 550 hk

Rækkevidde ved kørselssimulering i København i år 8: 224 km

(ved 20 min./150 kW ladning i pausen øges rækkevidden til 240 km)

Max. ladeeffekt: 350 kW

Opladningstid: 2,5 time ved 150 kW - 1,1 time ved 350 kW

Merudgift per transporteret ton: Ca. 3 kr./ton (ift. dagens dieselvogntog)

CO2 reduktion: 100 %

(ved grøn strøm. Ca. 70 % ved almindelig gennemsnitsstrøm fra dansk stikkontakt)

Udstødningsemissioner: Nul

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093