23948sdkhjf

Dansk industri klarer sig godt ude i verden

Transportmiddelindustrien klarede sig exceptionelt godt.

Industriens samlede produktionsindeks steg 2,4 procent fra oktober til november. Produktionen kan svinge en del på månedsbasis, men set over perioden september-november steg produktion med 0,9 procent i forhold til de foregående tre måneder.

Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den danske industri ser dermed ud til stadig at klare sig godt internationalt. I november var produktionen i Danmark 12,6 procent højere end i december 2021, mens produktionen i USA var 1,4 procent højere.

Produktionen i Sverige lå i oktober 4,1 procent højere end i december 2021, mens produktionen i EU-27 lå 0,1 procent højere. I Tyskland og Storbritannien lå produktionen henholdsvis 1,2 procent og 4,7 procent lavere i oktober i forhold til december 2021.

Industriens produktion og omsætning er første pejlemærke for udviklingen i dansk økonomi, som er baseret på indberetninger om virksomhedernes faktiske aktiviteter.

Stigningen i den danske industriproduktion i november var bredt funderet

Med stigende produktion i syv af industriens brancher var stigningen i det samlede produktionsindeks bredt funderet. Det var den lille branche transportmiddelindustri, der i november havde den største procentvise stigning i produktionen på 19,6 procent. Det var dog maskinindustri, der bidrog mest til stigningen i det samlede indeks med en stigning i produktionen på 15,6 procent og en vægt på 14,0 procent. Stigningen i denne branche kommer dog efter et fald i oktober.

Faldende produktion i fem brancher i november

Fem af industriens brancher oplevede faldende produktion i november. Det største fald på 11,2 procent oplevede branchen kemisk industri og olieraffinaderier. Derudover var der mindre fald i føde-, drikke- og tobaksvareindustri, træ- og papirindustri, trykkerier, plast-, glas- og betonindustri samt møbler og anden industri.

Stigende omsætning i november

Industriens samlede omsætning steg med 2,8 procent fra oktober til november og lå i perioden september-november 1,9 procent over omsætningen i de foregående tre måneder. I november steg omsætningen 3,3 procent på eksportmarkedet og 1,9 procent på hjemmemarkedet. Omsætningen indgår sammen med virksomhedernes lagerforskydninger i beregningen af produktionen.

/anga.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14