23948sdkhjf

Danske Speditører: "På en måde er det vores hjem som er brændt"

Speditørernes brancheorganisation forsikrer dog om, at medlemsservicen ikke vil blive påvirket

Den gamle børsbygning i København stod tirsdag i flammer. 

Bygningen er hovedkontor for Dansk Erhverv og huser dermed en lang række erhvervsorganisationer, heriblandt Danske Speditører.

- Den del af bygningen, der huser vores sekretariat, er på sin vis uberørt af selve branden. Der er røgskader og begrænsede sodskader, men alle vores materialer er intakte. Vores sekretariat sluppet billigt, hvis man kan tale om at slippe billigt i sådan en situation, siger speditørforeningens administrerende direktør, Martin Aabak.

Han har netop været inde i bygningen for at hente de relevante papirer og dokumenter, og beskriver synet, der mødte ham inden i bygningen, som “umådeligt trist”.

- På det personlige plan er alle selvfølgelig påvirket. Der er medarbejdere, der har arbejdet her i over 20 år, vores medlemmer har været vant til at møde os her, og vores 100 års jubilæum blev holdt nede i den smukke sal, siger han og tilføjer:

- På en eller anden måde føler vi, at det er vores hjem, der er brændt, og så selvfølgelig en ikke ubetydelig del af vores allesammens kulturarv.

Ifølge Martin Aabak, er organisationens medlemsservice dog ikke påvirket voldsomt af branden, og det er altså stadig muligt for dem at fortsætte arbejdet med at varetage speditørernes interesser.

- Lige nu arbejder vi hjemmefra. Vi er selvfølgelig i gang med at finde ud af, hvor vi kan blive genhuset, og allerede nu er der utrolig mange der har tilbudt deres hjælp. Der har virkelig været en stor forståelse og omsorg i den her triste situation.

Børsen

Børsens historie begynder, da Christian 4., konge af Danmark og Norge, ønskede at gøre København til fremtidens storstad og internationale handelscentrum. Til det formål skulle kongen bruge en Børs, hvor handlen kunne samles, som datidens første ”stormagasin”.

Byggeriet af Børsen begyndte i 1619. I 1624 kunne de første butikker i nederste etage tages i brug.

Her kunne man få alt, hvad hjertet begærede. Hver dag afholdtes varebørs med varer fra fjerne lande, især krydderier, tekstiler og porcelæn fra Indien og Kina.

Skibene kunne sejle helt op til begge sider af Børsen og losse de tunge varer direkte ind i butikkerne i gadeplan. Varer fra skibene spærrede ofte for trafikken.

I 1800-tallet forsvandt varehandlen i takt med, at der kom butikker rundt i byen. I stedet fyldte værdipapirhandlen stadig mere.

I 1857 blev bygningen købt af Grosserer-Societetet (der i dag hedder Dansk Erhverv).

Kilde: Dansk Erhverv

"400 års erhvervshistorie"

På nuværende tidspunkt er årsagen til branden ukendt. Det samme gælder omfanget af skaderne.

Der er dog ingen tvivl om, at den 400 år gamle bygning er hårdt medtaget. Blandt andet væltede det ikoniske dragespir under branden, ligesom den berømte Børssal også er gået til i flammerne. 

Bygningen blev opført af Kong Christian 4. og stod færdig i 1623, og fungerede i begyndelsen som en stor markedsplads med handelsboder, samt som Københavns Fondbørs. Det er en af de ældste bygninger i København, og har gennem tiden overlevet adskillige store brande.

Siden 1857 har bygningen været ejet af Dansk Erhverv, og ifølge arbejdsgiverforeningens administrerende direktør, Brian Mikkelsen, er tabet af den gamle bygning ubeskriveligt.

- Det er 400 års erhvervshistorie, som brænder – vi mister vores kulturarv. Det er en kæmpe katastrofe. Det er en af de vigtigste bygninger i Danmark, og vi var i gang med at restaurere den, så den kunne shine og vise, hvad den har betydet for dansk erhvervsliv i 400 år, sagde han på en pressemøde på dagen for branden.

Udover Danske Speditører varetager Dansk Erhverv også interesserne for vognmandsorganisationen DTL. DTL har dog ikke lokaler i den gamle Børsbygning.

Den voldsomme brand har ikke medført hverken dødsfald eller personskader.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078