23948sdkhjf

HCS i klemme på Bornholm

Bornholms Regionskommune dropper renovationskontrakt med HCS.

Kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune besluttede i midten af december under et lukket punkt på byrådets dagsorden at ophæve kontrakten på renovationskørsel med vognmandsfirmaet HCS. Det skete med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser regionskommunen i en pressemeddelelse.

Den drastiske beslutning om at ophæve kontrakten skyldes ifølge kommunen, at HCS ikke opfylder kravene i den aftale, som det kommunale affaldsselskab BOFA, har indgået med vognmands- og logistikvirksomheden.

Kernen i sagen er angiveligt, at HCS ikke som aftalt har indsat lastvogne, der lever op til et minimumskrav om at anvende lastvogne, der lever op til Euronorm V-emissionsstandarden.

Allerede på et kommunalbestyrelsesmøde, der blev holdt den 22. september i år, behandlede kommunalbestyrelsen en sag om uenigheder mellem HCS og BOFA vedrørende opfyldelse af kontrakten om affaldsindsamling på Bornholm.

Det er i den mellemliggende tid ikke lykkedes at nå til enighed.

Ny affaldsordning ikke iværksat

»Den 27. november 2022 var ifølge kontrakten sidste frist for HCS til at igangsætte den nye affaldsordning. Dette er ifølge kommunen ikke sket. Ligeledes var den 27. november 2022 også sidste dato, hvor HCS lovligt/med dispensation kunne benytte indsamlingskøretøjer, der ikke levede op til minimum Euronorm V emissionsstandarder.

Kommunalbestyrelsen kan konstatere, at der stadig køres med indsamlingskøretøjer, som ikke lever op til de miljøkrav, der er fastsat i kontrakten.

Desuden finder kommunalbestyrelsen, at HCS i væsentligt omfang har undladt at opfylde sine forpligtelser til loyalt og proaktivt samarbejde med BOFA, samt at HCS tværtimod har varetaget egennyttige interesser for at opnå den størst mulige fortjeneste på BOFAs bekostning.

På baggrund af ovenstående har kommunalbestyrelsen besluttet at ophæve kontrakten mellem BOFA og HCS og at kræve erstatning fra HCS for BOFAs tab i den forbindelse.«

Borgmester Jacob Trøst udtaler i pressemeddelelsen:

- HCS har ikke levet op til den indgåede kontrakt. Derfor har vi set os nødsaget til at ophæve kontrakten med øjeblikkelig virkning. Bornholmerne skal ikke være bekymrede for, at deres affald ikke bliver hentet. Vi arbejder på fuld kraft lige nu for at sikre, at vi får en midlertidig aftale om affaldsafhentning.

BOFA arbejder nu på at sikre, at bornholmernes affald fortsat bliver afhentet som normalt, så borgerne bliver påvirket mindst muligt af ophævelsen af kontrakten med HCS.

Den planlagte affaldsordning med sortering i 12 fraktioner ventes at kunne træde i kraft senest 1. januar 2025.

Reaktion fra HCS

HCS er dog ikke enig i kommunens udlægning af sagen.

Ifølge HCS har selskabet anskaffet de nødvendige køretøjer, der lever op til miljøkravene i kontrakten. Men HCS har ikke kunnet indsætte de nye lastvogne, fordi BOFA ikke har leveret det nødvendige udstyr til affaldsindsamlingen i rette tid.

I HCS skriver ifølge TV2-Bornholm, at BOFA ifølge kontrakten skulle levere såkaldt indsamlingsmateriel til renovationslastvognene. Men dette indsamlingsmateriel var fortsat ikke overdraget til HCS 27. november.

Det skyldes angiveligt, at BOFA ikke har bestilt indsamlingsmateriellet i rette tid, til at producenten kan producere udstyret og det kan monteres inden 27. november.

Ifølge HCS blev BOFA i god tid gjort opmærksom på, at indsamlingsmateriellet skulle bestilles senest omkring 1. marts 2022.

HCS afviser også, at virksomheden skal have handlet illoyalt i forhold til kontrakten med BOFA.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125