23948sdkhjf

Voldsomt jordskælv rammer Tyrkiet: Nødhjælp må fragtes via luftbro

Logistiske udfordringer præger nødhjælpsarbejdet efter voldsomt jordskælv i Tyrkiet

Et voldsomt jordskælv har ramt det sydlige Tyrkiet og det nordlige Syrien natten mellem søndag og mandag. 

Det skriver CNN.

Over 3000 mennesker er konstateret døde, og lige nu kæmper redningsarbejderne med at finde døde i murbrokkerne og transportere dem på hospitalet. Midt i kaosset falder temperaturen og den ligger nu et godt stykke under frysepunktet.

Nødhjælpsaktionen bliver koordineret fra Ankara, og de første redningsarbejdere blev sendt fra det nordlige Tyrkiet tidligt i morges. Nødhjælpsorganisationen Røde Halvmåne, den tyrkiske søsterorganisation til Røde Kors, beskriver på twitter, hvordan de trods omstændighederne har været i stand til at fragte tæpper, telte, donerblod, mad og mobile køkkener til de ramte områder.

Landet har dog bedt om assistance, på grund af jordskælvets voldsomme omfang, og en lang række lande har allerede meldt sig klar til at sende hjælp til området.

Men logistisk er det udforende at få nødhjælpen frem. Meget infrastruktur er nemlig også ramt at jordskælvet, blandt andet flere lufthavne og en havn. Samtidig er der stor risiko for efterskælv, hvilket der allerede mandag formiddag var eksempler på.

Derfor har det tyrkiske militær etableret en luftbro ind i regionen. Med den kan man fragte redningshold, medicin og andet nødvendigt udstyr ind i de berørte områder.

Må grave med hænderne

På den anden side af grænsen ser det straks værre ud. I over ti år har området været plaget af borgerkrig, og derfor var det allerede før jordskælvet svært at skaffe vigtige ressourcer, som eksempelvis brandstof. Samtidig er infrastrukturen ødelagt af krigen, og hele området er kontrolleret af en oprørsgruppe. 

Ifølge Røde Kors er det derfor svært at få den nødvendige hjælp frem i området.

- Vi hører også fra vores kollegaer i Syrien, at manglen på benzin i landet gør hjælpearbejdet meget svært. Lokale frivillige fortæller, hvordan de kan se mennesker fanget under murbrokkerne og må forsøge at grave dem fri med spader, fordi de mangler maskiner, skriver nødhjælpsorganisationen på Twitter.

Sårede skal fragtes væk

Det er ikke kun transporten til de berørte steder, der giver problemer. Også logistikken omkring døde og sårede er besværlig. 

Flere internationale medier beretter om, hvordan der allerede nu er ved at være fyldt op med tilskadekomne på hospitalet. Logistikmedarbejderne i nødhjælpsorganisationerne arbejder altså på højtryk med at finde steder der har kapacitet til at yde lægehjælp.

Jordskælvet blev målt til 7,8 på rictherskalaen og havde sit epicenter i byen Gaziantep. Mandagens efterskælv blev målt til 7,7.

Tyrkiets Præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskriver jordskælvet som den største katastrofe i Tyrkiet siden 32.700 mennesker livet mistede under et andet jordskælv i 1939.

Fremtidens Logistik følger de logistiske aspekter af nødhjælpsarbejdet.

Artiklen blev mandag eftermiddag opdateret med oplysningerne fra den syriske side af grænsen. 

Mærsk melder ud efter store jordskælvsødelæggelser i vigtig havn

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078