23948sdkhjf

Krig vil mindske global handel resten af årtiet

Krigen i Ukraine vil have negativ indvirkning på handelsmønstre i det næste årti og medføre store ændringer i handelsmønsteret og en langsommere handelsvækst end normalt

Den globale handel vil vokse langsommere i de kommende ni år, advarer Boston Consulting Group (BCG) i en rapport offentliggjort tirsdag, der refereres i Tradewinds.

Den direkte årsag er krigen i Ukraine, der i kølvandet på pandemien er blevet det store omdrejningspunkt for væksten, men rapporten peger også på fx vestens faldende afhængighed af Kinas handel og virksomhederne diversificerer deres forsyningskæderisici, der også vil påvirke de vanlige handelsmønstre.

- Verdenshandlen vil fortsætte med at vokse, men med en hastighed på kun 2,3 pct. om året frem til 2031, mindre end den årlige stigning på 2,5 pct. for global økonomisk vækst," lyder vurderingen fra BCG, der tilføjer, at de skiftende økonomiske dynamikker vil skabe rystelser i markedet og skabe nye globale vindere og tabere.

Flytter til Sydøstasien

BCG vurderer, at handelen mellem EU og Rusland vil falde kraftigt og falde med 262 milliarder dollars i perioden fra 2023 til 2031, efterhånden som vestlige sanktioner mod Rusland træder i kraft, og Vesteuropa stopper sin afhængighed af russisk olie og gas.

- Russisk handel vil skifte fra Europa til andre regioner, især Kina og Indien. De mest forstyrrende påvirkninger vil forekomme i energisektoren, men ændringerne vil også påvirke andre råvarer,” hedder det i rapporten fra BCG.

BCG anslår, at handelen mellem USA og Kina vil falde med 63 mia. dollars frem til 2031, selvom mængderne mellem EU og Kina vil vokse, men i en langsommere hastighed end det globale gennemsnit.

BCG forudser, at Sydøstasien vil være den største vinder af det nye handelskort.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Godstransporten over Øresund stiger og stiger
Ny fragtrute: Norsk logistikvirksomhed sender første godstog mod Italien
Handelskrig truer forsyningskæderne for klima-teknologi
Postnord: Fyringer skyldes dyrere brændstof og faldende efterspørgsel
Amerikansk militær forlader Aarhus Havn
Flaskehalse for vejgods løsner langsomt

Send til en kollega

0.187