23948sdkhjf

Kina køber sig ind i Hamburgs havn efter strid i tysk regering

Kinesiske Cosco sikrer sig andel i containerterminal i Hamburg efter kompromis i tysk regering, siger kilder

Den tyske regering indgår et kompromis med det kinesiske rederi Cosco, der ønsker at overtage en stor aktieandel i en containerterminal i havnen i Hamburg.

Det oplyser kilder tæt på regeringen ifølge nyhedsbureauet dpa.

Der har været betydelig politisk modstand mod aftalen, der vedrører kritisk infrastruktur.

Den kinesiske rederigigant er en stor konkurrent til Mærsk.

Cosco havde ønsket at overtage en ejerandel på 35 procent i containerterminalen Tollerort. Men det er er nu blevet reduceret til 24,9 procent. Det er sket efter pres fra den tyske koalitionsregering, siger kilderne.

Aftalen er indgået en uge før den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, tager på besøg i Kina. Det er det første besøg i Kina, som en europæisk leder tager på siden 2019.

En af de vigtigste kritikere har været økonomiminister Robert Habeck fra partiet De Grønne. Han mener, at man så vidt muligt bør undgå Kinas investeringer i kritisk infrastruktur.

Cosco ejes af den kinesiske stat. Det søgte oprindeligt at få en aktieandel på 35 procent. Og det ville automatisk være sket, hvis ikke regeringen havde blandet sig.

Forbundskansler Scholz er tidligere overborgmester i Hamburg. Han har støttet salget til Cosco og ofte gentaget, at stærke handelsforbindelser med Kina er vigtige.

Den tredje partner i koalitionsregeringen, De Frie Demokrater, har ligesom De Grønne været meget kritisk over for at afhænde containerterminalen til Kina. Partiet har med henvisning til sikkerheden truet med et veto mod aftalen.

Regeringen er pinligt bevidst om, at Tyskland har brændt fingrene i forhold til russisk gas og den russiske indflydelse på tysk energipolitik.

I dag står det klart, at Rusland har brugt afhængigheden af gas som et politisk og økonomisk våben mod Tyskland og Europa.

- Scholz' argument, at dette er et rent kommercielt projekt, er en fatal påmindelse om de daværende erklæringer om Rusland og Nord Stream, siger De Grønnes leder af Europa-udvalget i Forbundsdagen, Anton Hofreiter, ifølge AFP.

Hamburgs havn er Europas tredjemest travle containerhavn. Den sikrer varer til store dele af det nordlige og centrale Europa.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nordjysk fragtfirma: Det handler rigtig meget om pris
Analyse forudser svagere detailhandel i juletiden
Dachser om chaufførmangel: Vi har alle et ansvar
Black Friday medfører 'ekstreme' pakkelagre i danske butikker
NTG: Vi lander i toppen af det forventede
Færgeselskab vil minimere kø

Send til en kollega

0.095