23948sdkhjf

Første fragtskib forlader Mariupol efter russisk overtagelse

Prorussiske separatister vil bruge fragtskibe i udbryderregions flåde. Ukraine ser metallast som tyveri

Et fragtskib med en last metal har tirsdag forladt den ukrainske havneby Mariupol med kurs mod Rusland.

Det er det første kommercielle fragtskib, der er sejlet ud fra havnebyen, efter at russiske styrker tog kontrol med den.

- I dag er 2500 ton metalplader sejlet ud af havnen i Mariupol. Skibet er på vej til Rostov, oplyser lederen af de prorussiske separatister i Donetsk, Denis Pusjilin.

- Dette transportknudepunkt er meget vigtigt for Donbas. Det er den største havn i Det Azovske Hav og den eneste, hvor al slags fragt kan håndteres, også om vinteren, skriver han videre på beskedtjenesten Telegram.

Ukraines regering har betegnet forsendelsen af metal fra Mariupol til den russiske by Rostov-na-Donu som "plyndring".

Separatisterne siger, at nogle af skibene i Mariupols havn vil få nyt navn og indgå i den selverklærede Donetsk Folkerepubliks flåde. Det skriver nyhedsbureauet Interfax ifølge dpa.

Inden Rusland indledte sin invasion af Ukraine 24. februar, var havnen i Mariupol en af Ukraines travleste, kun overgået af Odesa.

Efter flere måneders beskydning fra russisk side menes 90 procent af havnen nu at være ødelagt.

Rusland meddelte i sidste uge, at havnen ville genåbne. Russisk militær har angiveligt ryddet miner på et halvandet kilometer stort område af havnen.

Mariupol var belejret af russiske styrker i ugevis. Tidligere på måneden overgav de sidste ukrainske soldater sig efter at have forskanset sig i byens store stålværk, Azovstal.

/ritzau/AFP

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094