23948sdkhjf

Brint-hub skal hjælpe fossilfri søfart i norske fjorde

Fra 2026 er det slut med anvendelse af fossile brændstoffer i en række norske fjorde. Nyt projekt vil kunne hjælpe overgangen til fossilfri søtransport endnu tidligere

Allerede i 2023 vil det være muligt at tanke grøn brint i Hellesylt i Geiranger-fjorden. Det er selskabet Norsk Hydrogen, der oplyser, at de med en puljefinansiering på godt 30 mio. kroner vil være i stand til at etablere et anlæg i byen, der blandt andet anvender vandkraft til at producere brint. Det skriver tu.no.

Baggrunden er blandt andet en norsk beslutning om at sejlads i en række norske fjorde skal ske fossilfrit fra 2026, men med det nye projekt kan brintfartøjer allerede fra næste år besejle de norske fjorde med god samvittighed.

Norsk Hydrogen har indgået kontrakt med den tyske elektrolyseproducent FEST om levering af et 3 MW anlæg, der kan producere 1,3 ton brint pr døgn.

- Det er klart, at mange har forberedt sig, men ventet på adgang til brint. Nu ved de, at de får det og kan bestille skibe og færger, siger Jens Berge, administrerende direktør i Norwegian Hydrogen til tu.no.

Vandkraftværkerne i Helleshylt producerer på tidspunkter af året mere strøm, end der lokalt kan aftages, og elnettet er ikke kraftigt nok til at eksportere den overskydende strøm - det er på denne baggrund det giver god mening at lagre overskudstrømmen i form af brint, der kan komme de nye brintfartøjer til gavn. Det er da også først og fremmest dette segment, som selskabet bag anlægget har i tankerne. Der er allerede planlagt emissionsfrie skibe til sejladsen mellem Geiranger og Hellesylt fra næste år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.381