23948sdkhjf

Københavns Kommune afslører lønsnyd for rekordhøjt millionbeløb hos transportvirksomheder

I 2021 fandt kommunen snyd med løn eller arbejdstid i mere end ni ud af 10 tilfælde, hvor der var mistanke til en transportleverandør. 

Snydere med løn eller arbejdstid i mere end ni ud af ti tilfælde medførte krav om efterbetaling til medarbejderne på knap 4,4 millioner kroner, viser kommunens årsrapport om social dumping for 2021. 

Det oplyser Københavns Kommune. 

Levering af dagligvarer til udsatte borgere, flytning af kontormøbler og taxakørsel af børn og unge til specialtilbud. Det er nogle af de områder, hvor kommunens indsatsteam mod social dumping sidste år har holdt et ekstra skarpt øje med kommunens leverandører af transport. Tidligere har kommunens kontroller primært været målrettet bygge- og anlægsbranchen samt rengøringsområdet.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at tallene sætter en tyk streg under, at indsatsatsen mod social dumping fortsat er nødvendig:

- Social ansvarlighed er afgørende for mig. Som kommune vil vi sikre ordentlige arbejdsforhold for alle, og vi vil modarbejde social dumping. Alle medarbejdere, der leverer til Københavns Kommune, skal have tryghed for at vi lever op til reglerne på det danske arbejdsmarked. Jeg er derfor glad for, at vores kontroller sikrer en rekordhøj efterbetaling til de medarbejdere, som er blevet snydt. Det viser, at vores indsats er både effektiv og nødvendig - og sender et klart signal, siger Sophie Hæstorp Andersen (S) .

Den styrkede kontrolindsats på transportområdet har ført til afsløringer af snyd med løn eller arbejdstid i 121 ud af 122 såkaldte dokumentkontroller, hvor indsatsteamet på baggrund af en konkret mistanke kræver, at leverandøren dokumenterer en medarbejders lønudbetalinger og arbejdstider.

Taxiområdet er et af de områder, hvor har indsatsteamet har fundet overtrædelser i mere end ni ud af ti dokumentkontroller, men virksomhederne været samarbejdsvillige og indgået i en konstruktiv dialog med kommunen. Medarbejderne er blevet efterbetalt, og der er fremlagt planer for at oprette egenkontrol i mange af virksomhederne. Anderledes forholdt det sig i en sag om en vareleverandør, hvor kommunen tidligere på året ophævede samarbejdet på grund af social dumping. Her har indsatsteamet stillet krav om efterbetaling på 4.264.804,64 kroner fordelt på 72 medarbejdere.

Samtidig er leverandøren blevet tildelt dagbøder siden oktober 2021, da virksomheden ikke har fremvist timesedler og anden løndokumentation for de ansatte til trods for gentagne opfordringer fra kommunen. Dagbøderne tilfalder Københavns Kommune som en reduktion af vederlaget på den pågældende kontrakt. Herudover har kommunen tilbageholdt et beløb tilsvarende den manglende løn, som sikkerhed for, at de berørte medarbejdere bliver efterbetalt den løn, som de har krav på.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093