23948sdkhjf

Danske Havne: - Masser af plads til sol og vind i vores havne

Giv lov til solceller i havnebassiner og at opsætte flere landvindmøller på havnearealer, så skal I bare se tempo, lover brancheorganisation

- Der er heldigvis god plads til landvindmøller på flere danske havne. Dér genererer møllerne almindeligvis ingen eller meget få borgere, og de kan opføres i den fart, som både situationen kalder på, og som regeringen ønsker.

Det siger direktør Tine Kirk, brancheorganisationen Danske Havne, som kommentar til regeringens udspil om hurtigst muligt at gøre Danmark uafhængig af russisk gas og samtidig fremme omlægningen til mere grøn, dansk energi.

- I forvejen er udbygningen af havvind i Danmark jo vældig godt i gang, men selv med Thor Havvindmøllepark klar om fem år, er kapaciteten i Nordsøen langt fra udnyttet. Flere end halvdelen af vores havne er aktivt involverede i havvindmølleparkerne, og vi kan påtage os meget mere.

15 gange mere vind
Det vurderes i regeringens udspil ”Danmark kan mere II”, at Danmark kan få 15 gange mere vind ud af Nordsøen, hvis vi kan opnå at udnytte det fulde vindpotentiale til søs, hvor også Danske Havne vurderer, at både effekten og nytten er størst.

Men regeringen vil inden sommer fremlægge planer om flerdobling af vindmøller på land.

- Havnene er selvfølgelig også helt klar til at lægge arealer til vindmøller på land, hvor det overhovedet er muligt, siger Tine Kirk.

- Det har jo knebet noget med at etablere landvindmøller de seneste år, især på grund af lokal borger-modstand. Mange af vores havne har store arealer langt fra beboelse og af indlysende årsager kystnært, hvor vinden blæser frit. Så det kan både gå stærkt og kan etableres, hvor det ikke generer borgere.

Solceller i havnebassiner
Brancheorganisationen Danske Havne har et stykke tid talt for en justering af Havneloven, som i dag har begrænsninger for, hvilken teknologi, der må bruges hvor og hvordan i havnene.

De begrænsninger hindrer bl.a. tempoet i den grønne omstilling, og der er senest et eksempel på, at havnen i Vordingborg af Trafikstyrelsen har fået afslag på at udlægge solceller på ledige vand-arealer i havnen i samarbejde med en lokal virksomhed.

Med regeringens udspil ”Danmark kan mere II” tirsdag er det indlysende, at politikerne benytter lejligheden inden sommer til at trimme Havneloven og sikre teknologi-neutralitet, mener Danske Havne.

- Teknologi-neutralitet i Havneloven vil sikre, at vores havne aktivt kan fremme udbredelsen af solceller, også de flydende på vandet. Regeringens plan er vil firedoble produktionen af landvind og solceller, og her kan vores havne levere, siger Tine Kirk.

- I mange havne er der i dag partnerskaber mellem havnene og lokale virksomheder, der udvikler klimavenlig strøm til f.eks. landstrømsanlæg. Dén udvikling kan boostes og fremme dansk uafhængighed af Putins gas.

Havnekonfe3rence om en uge
Danske Havne, der afholder Havnekonference i Aalborg næste mandag 25. april, er i forvejen langt fremme med grøn omstilling.

På konferencen udgives brancheorganisationens anden årsrapport, Grønne Erhvervshavne 2022.

Den kommer i et år, hvor havnene allerede i årets første måneder har lagt et højt ambitionsniveau.

F.eks. vil Hanstholm Havn næste år være Europas første CO2-neutrale fiskerihavn, Linde Gas vil i samarbejde med Aabenraa Havn etablere et meget stort Power-to-X-anlæg på ca. halvdelen af Ensted-grunden inden 2025, Esbjerg Havn vil i samarbejde med lokal virksomhed etablere verdens første landstrømsanlæg baseret på brint allerede i efteråret og Rønne Havn indgår i et samarbejde, der skal gøre øen til Østersøens grønne tankstation.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094