23948sdkhjf

Tidligere lagerarbejder kan blive ny 3F-formand

Fredag formiddag skal fagforbundet 3F vælge ny formand på en ekstraordinær kongres i Odense.

Det sker i utide, efter at den tidligere formand, Per Christensen, måtte gå, da B.T. i januar afslørede, at han levede et dobbeltliv i årevis med kærester, der ikke kendte til hinandens eksistens.

Kandidater kan i princippet melde sig banen helt frem til kongressen klokken 10.30 fredag formiddag. Torsdag var der kun en kandidat på banen. følge 3F kan udfordrere til formandsposten nå at melde sig på banen helt frem til afstemningen.

Men der er altså ikke lagt op til kampvalg.

Det til trods for at posten som forbundsformand i 3F er en af de mest magtfulde poster i den danske fagbevægelse, hvis man spørger to arbejdsmarkedsforskere.

- Det er en meget vigtig post, både internt i fagbevægelsen og i dansk politik, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl, Aalborg Universitet.

- Til trods for at 3F har oplevet en medlemstilbagegang de sidste mange år, så er det stadig en meget markant formandspost, fordi det stadig er det største forbund, vi har i Danmark, siger han.

FAKTA: Henning Overgaard

  • Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard er den eneste kandidat til posten som forbundsformand i 3F.
  • Han har som forbundssekretær siden 2016 haft det politiske ansvar i 3F ’s ledelse for kampen mod social dumping og for 3F ’s tillidsvalgte og organisering.
  • Henning Overgaard er oprindeligt uddannet lager- og transportarbejder.
  • Han kom ind i fagbevægelsen første gang, mens han var ansat i Esbjerg Frysehus i 1989-2000. Først som sikkerhedsrepræsentant og siden som tillidsmand i 1997-2000.
  • Siden blev han ansat i fagforeningen som a-kasseleder, og senere blev han formand for 3F Esbjerg Transport.
  • Han har også siddet i Esbjerg Byråd i 2013-2016 for Enhedslisten, men har siden skiftet politisk spor og er nu erklæret socialdemokrat.
  • Henning Overgaard er 50 år og bor i Esbjerg, hvor han også er født.
  • Han er gift og har to hjemmeboende børn.

Kilder: 3F, Ritzau, finans.dk.

/ritzau/

3F har 264.714 medlemmer ved udgangen af marts. Det er et fald på omkring 20.000 siden 2016. Længere tilbage har 3F haft langt over 300.000 medlemmer.

Også arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen fra Københavns Universitet fremhæver, at 3F fortsat er det største forbund, dækker et bredt udsnit på arbejdsmarkedet og historisk har haft stor indflydelse.

- Når der skal laves politiske forlig, hvor man har arbejdsmarkedets parter med, så skal 3F typisk kunne sige ja eller i hvert fald ikke nej til de forslag, der kommer.

- Det betyder ikke, at de aldrig har været uenige. Det har de været gennem årene. Men det er helt sikkert vigtigt for enhver siddende regering, at 3F er med, siger han.

Næstformand Tina Christensen blev konstitueret som formand, da Per Christensen trak sig "efter gensidig aftale", som det hed, den 25. januar.

Men hun har ikke ønsket at stille op som formand.

Medieomtalen i sagen startede 21. januar, hvor B.T. afslørede, at Per Christensen levede et dobbeltliv, hvor han i to perioder havde to kærester på samme tid, uden at de kendte til hinanden.

Per Christensen erkendte selv i et opslag på Facebook, at han havde ladet sine løgne komme så langt ud, at han havde såret og svigtet kvinderne og deres familier.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.313