23948sdkhjf

Zelenskys appel om boykot af russiske skibe splitter Folketinget

"Sanktionerne mod Rusland må styrkes! Uafbrudt. Vi må opgive russisk olie, vi må blokere for handel med Den Russiske Føderation, vi må lukke havne for russiske skibe. Det skal være den solidariske politik for Den Europæiske Union, for alle medlemslande, for alle."

Sådan lød opfordringen til Folketinget fra den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskyj i går, da han talte til det danske folkestyre.

Et EU-topmøde i sidste uge bragte ikke nye sanktioner med sig for skibe og olie. Heller ikke i det danske folketing er der enighed om, hvorvidt russiske skibe skal forbydes anløb i havne.

Enhedslisten for boykot, SF er imod

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen mener ifølge dagbladet Politiken, at den ukrainske præsident pegede på nogle ømme punkter, som Danmark bør reagere på.

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke har lukket de danske havne for anløb fra russiske skibe for længst. Jeg forstår godt, at man gerne vil have nogle bredt forhandlede EU-løsninger, måske er det derfor, men det er kun spekulation. Vi burde gå foran på det spørgsmål, siger hun i avisen her til morgen.

Andre lande har beslaglagt russisk ejendom, så man kunne måske også beslaglægge skibe, hvis Udenrigsministeriet siger god for det, uddyber Mai Villadsen.

SF’s formand Pia Olsen Dyhr vil have Danmark til at udfase russisk olie og gas hurtigst muligt, men beslaglæggelse af skibe er for konfrontatorisk, mener hun.

- Jeg tror hele tiden, vi skal gå en balancegang her. Jeg er ikke interesseret i Tredje Verdenskrig. Og hvor den røde grænse går, det er jo blandt andet russiske skibe, siger hun i avisen.

Venstre "forsigtig", og regeringen har fremført ønske i EU

Venstre formand Jakob Ellemann-Jensen mener i Politiken, at »verdens sjettestørste søfartsnation skal være forsigtig med« at beslaglægge russiske skibe.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder det »en både rørende, inspirerende og også nødvendig opfordring om at støtte Ukraine«.

»Den opfordring har vi ikke tænkt os at sidde overhørig«, siger hun i aivsen og erklærer sig »personligt« af den overbevisning, at »vi får behov for flere sanktioner« i EU – uden at nævne hvilke.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har den danske regering fremført, »at vi ønsker i EU et forbud mod anløb af russiske skibe i havne, men også transport over land fra Rusland og Belarus«.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11