23948sdkhjf

Af­gø­ren­de knu­de­punkt i ver­dens­hand­len er at­ter blo­ke­ret: - Det er ude af kontrol

Næsten 40 containerskibe ligger for anker ud for to af Californiens havne. Det får Niels Larsen, amerikansk chef for Air & Sea hos den danske speditørgigant DSV, til at melde om en kaotisk situation til Børsen.

Under helt normale forhold ligger der maksimalt et enkelt skib eller to og venter.

For at slippe udenom trængslen er shippingselskaber begyndt at sende deres skibe til andre havne langs kysten, men disse havne er ikke vant til så store volumenener, så det har blot medført yderligere trængsel i disse havne.

- Flaskehalsene bliver bare værre og værre lige nu. For når et skib så ligger i ugevis ud for L.A. og venter på at blive tømt, så kommer det jo heller ikke tilbage til Asien. Og når det langt om længe gør det, møder det også flaskehalse der. Flere steder begynder julehandlen at blive afskibet allerede nu, men pladsen er der bare ikke. Så det er ude af kontrol i øjeblikket, siger Niels Larsen.

Hovedårsagen til problemerne er kraftigt stigende volumener i fragten kombineret med gentagne nedlukninger i havnene som følge af smittefælde med covid-19.

Prognoser varsler, at der i alt vil ankomme ca. 19 mio. containere (teu) til L.A. og Long Beach i 2021, hvilket vil slå rekorden på 17 mio. fra sidste år.

Ifølge Niels Laursen er det blot halvdelen af problemet, at skibene ligger i venteposition. Når de endelig er tømt kan det tage op til fem uger at få godset ud af havnen. 

Han forventer, at problemerne vil fortsætte "langt ind i 2022".

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094