23948sdkhjf

Filippinsk chauffør i retten mod Kurt Beier: - Har haft mareridt i to år

Sagen mod Kurt Beier Transport og den efterhånden berygtede slumlejr ved retten i Sønderborg. De seneste dage har været afsat til vidneudsagn fra de tidligere chauffører, men kun to vidner er endte med at møde op. 

En af dem er 43-årige Jojit Cate fra Fillipinerne, der har taget turen til Sønderborg fra Holland, hvor han i øjeblikket arbejder for at forsøge sin familie i hjemlandet. Det skriver TV2Syd

- Jeg har ikke lyst til at lade mig interviewe. Jeg har haft mareridt over det her i to år, fortalte han til mediet udenfor retsbygningen. 

Sagen mod Kurt Beier Transport - den korte version

Sagen startede, da Fagbladet 3F i oktober 2018 afslørede, at der på skift boede op til 200 filippinske og srilankanske lastbilchauffører i Kurt Beier Transport A/S’ lejr ved Padborg nær grænsen til Tyskland, hvorefter Syd- og Sønderjyllands Politi ransagede lejren.

Lejren er senere blevet kaldt "slumlejr", hvor chaufførerne boede i containere med ringe adgang til toilet- og køkkenfaciliteter og fugt og mug på væggene.

Siden blev sagen politianmeldt af af Center mod Menneskehandel, der havde konkluderet, at lastbilchaufførerne var ofre for menneskehandel til tvangsarbejde. Politiet har dog efterfølgende opgivet at rejse sag mod vognmandsfirmaet for menneskehandel.

I juli 2020 rejste anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi tiltale mod Kurt Beier Transport A/S og en række ledende personer med tilknytning til selskabet for overtrædelse af blandt andet udlændingeloven og straffelovens paragraf om åger af særlig grov beskaffenhed.

De filippinske chauffører skulle angiveligt modtage en månedsløn, der i alt løb op i 7280 kroner, mens de srilankanske chauffører skulle modtage cirka 3278 kroner om måneden tillagt "uspecificerede diæter".

Men ifølge tiltalen var udbetalingen til chaufførerne mindre, og i 2018 blev der samlet udbetalt 1,2 millioner kroner til chaufførerne, hvilket i anklageskriftet vurderes til at være "væsentligt under lønniveauet for tilsvarende arbejde i Danmark".

Der er afsat 15 dage til sagen med sidste retsdag 25. august.

Kilde: Fagbladet 3F og Avisen Danmark.

Fik aldrig hele lønnen

I retten kunne Jojit Cate fortælle, at han egentlig skrev kontrakt med Kurt Beiers datterselskab, HBT Internationale Transporte i Koszalin i Polen, men alligevel endte i Danmark med en løn på blot 7600 kr., som er blevet udbetalt fra samme bankkonto i Polen tilhørende Kurt Beier Transport A/S. Det skriver jv.dk

Så meget fik han dog aldrig, mens han arbejde i Padborg.

- Der har altid manglet noget. Jeg fik at vide, at det var udgifter til flybilletten, der blev trukket fra, sagde han i retten, hvor han beskrev, at mange af de øvrige chauffører i lejren også havde problemer med deres løn, fortæller jv.dk.

Derudover fortalte han, at han var blevet snydt med hensyn til boligforholdene, hvor han først var blevet vist billeder af noget, "der nærmest lignede et hus", men som viste sig at være den så omtalte "slumlejr". 

Udgifter til medicin blev også trukket over lønnen. 

Der var sat tre retsdage af til vidneafhøringer af chauffører i denne uge – men kun to vidner har man fået til at møde op.

Det er grunden til, at anklageren nu læser de mange indenretlige afhøringer op. Og det er de samme problemstillinger, chaufførerne har fortalt myndighederne om.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156