23948sdkhjf

Toldekspert gør status 14 dage før Brexit: - Panikken breder sig

Der er ikke længere nogen vej udenom – Brexit bliver vores nye virkelighed til januar 2021. Som sådan ikke en nyhed, der burde komme bag på nogen, selvom slutdatoen er rykket flere gange, efter briterne stemte for et exit i midten af 2016.

- Man har haft tid til at vænne sig til tanken, men midt i al ventetiden er der gået lidt slendrian i det hele. Mange har tænkt, at det nok skal vise sig, når det bliver alvor, og ”man behøver vel ikke bekymre sig, før parterne er blevet enige om, hvordan skilsmissen skal foregå, vel?”, siger toldekspert Rikke Kofod fra Fortoldningsbutikken til Fremtidens Logistik.

Telefonerne er rødglødende

Nu er det alvor. Men er alvoren gået op for alle dem, der kommer til at mærke de nye regler på egen krop? Ifølge Rikke Kofod er svaret et klart og rungende ’nej’:

- Panikken breder sig, og pludselig kan man næsten ikke komme igennem på telefonen til Toldvejledningen længere, og mine egne telefoner er også optaget af at forklare høj som lav, at alt nok skal løse sig, siger hun, og tilføjer:

- Helt banalt tror mange, at det stadig kan nå at blive omstødt, nu hvor Ursula von der Leyen og Boris Johnson er på talefod.

Et slag i ansigtet

Rikke Kofod føler selv en tæt tilknytning til Storbritannien, hvor hun boede som ung i starten af 80’erne. Under opholdet fik hun sin introduktion til transportbranchen, der har været hendes levebrød lige siden. Derfor har Brexit også fået en særlig personlig betydning for hende.

- Brexit føles næsten som et slag i ansigtet, når man tænker på alle de mange år, hvor man med stor sucees skiftede det tunge og papirkrævende toldarbejde ud med enklere procedurer og mere gennemskuelige forretningsgange, som en naturlig følge af det tætte europæiske samarbejde indenfor EU, siger hun.

Hun er dog langt fra overrasket over reaktionerne fra de mange danske virksomheder, hun dagligt et i kontakt med. Toldarbejdet bliver ikke betragtet som en naturlig del af det at drive forretning, mener hun:

- Desværre fortæller det en hel del om, hvor fremmedgjorte mange er overfor alt, hvad der har med toldarbejde at gøre. Men det gør det ikke mindre angstprovokerende, hvis man for eksempel har en virksomhed, der udelukkende er baseret på handel med EU-lande, og man ikke har fået tænkt situationen helt igennem endnu.

Arbejder i døgndrift

I sin virksomhed Fortoldningsbutikken har hun selv alt at gøre med at følge med efterspørgslen på toldrådgivning. Derfor har hun også ansat sin første medarbejder, så der er to sæt hænder til at løfte røret og svare på de mange henvendelser, der tikker ind morgen til aften:

- Vi er heldigvis mange, der for tiden arbejder i døgndrift for at hjælpe både store og små virksomheder og også speditører med at finde brugbare løsninger, så vi hurtigst muligt kan få et flow i im- og eksporten med UK, siger Rikke Kofod.

Rikke Kofod kunne sidste år fejre sit 25 års jubilæum som selvstændig toldspecialist.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094