23948sdkhjf

Klar til vaccine-distribution

De to amerikanske COVID-19 vacciner fra henholdsvis Pfizer og Moderna er ved at være klar til at komme ud på markedet. Ifølge nyhedskanalen CNN kan godkendelsesprocessen gå så hurtigt, at vaccinerne allerede kan være tilrådighed for offentligheden i USA i løbet af december.

Men selv om man kan begynde at vaccinere sundhedsarbejdere og ældre allerede i december, advarer myndighederne om, at udbredt immunisering sandsynligvis ikke vil ske før til april 2021.

- Begge vacciner kræver to skud med 21 eller 28 dages mellemrum, så de 45 millioner doser, Moderna og Pfizer har sagt, at de kan levere inden årets udgang, vil kun dække 22,5 millioner amerikanere, siger repræsentanter for sundhedsmyndighederne til New York Times.

Ekstrem kulde 

En anden udfordring er opbevaring og distribution af vaccinen.

Pfizers vaccine skal holdes omkring minus 80 grader C, mens Modernas vaccine skal opbevares med minus 20 grader; men den kan dog holde i 30 dage ved køleskabstemperatur og 12 timer ved stuetemperatur, oplyser selskabet.

Mange lokale myndigheder i USA advarer om, at de ikke har kapacitet til at gennemføre en udbredt vaccine af deres befolkninger. Trump-administrationen har givet milliarder af dollars til vaccineudviklere, men har kun sendt 200 millioner dollars til staterne for at distribuere dem.

Der er også hele spørgsmålet om modstanden mod vaccinationer. Ifølge New York Times vil kun to tredjedel af amerikanerne sige ja til at blive vaccineret; men det er måske nok til at skabe den såkaldte flokimmunitet, vurderer eksperter.

Europa gør sig klar

I Europa er man også ved at gøre sig klar til at distribuere vaccinen; men endnu vides det ikke, hvornår den kommer hertil.

- I Frankfurt Lufthavn er vi velforberedt på at blive et vaccine distributionscenter, siger Torsten Braun til CNN. Han er leder af Lufthansa Cargos taskforce i Frankfurt med ansvar for distribution af corona-vaccine.

- Vi har forberedt os på denne store opgave de seneste seks måneder. Vi er i tæt kontakt med vores kunder, som er speditørerne, og afskiberne, som er medicinalvirksomhederne. Jo mere information vi får om produktet, jo bedre vil vi lykkes med opgaven.

- Vi har transporteret farmaprodukter ved disse temperaturer før. Vi har både udstyret og erfaringerne. Så vi er klar, siger han.

Også Dubai har meldt sig på banen. Den lille emirat-stat har en af verdens største lufthavn og vil være et naturligt hub for distribution af vaccinen - ikke kun i regionen med også globalt.

- Vi er klar. Vi har både faciliteterne og ekspertisen til at håndtere vaccinen, siger bestyrelsesformanden for Emirates Airlines, Tim Clark, til CNN.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143