23948sdkhjf

Jysk på svensk

Da Jysk Sengetøjslager ? i dag blot Jysk A/S ? i 1998 søgte efter den ideelle placering til en nyt distributionslager til Lars Larsen-koncernens hastigt voksende kæde af forretninger over hele Sverige, så faldt valget på Nässjö øst for Jönköbing.

Nässjö Kommune ligger geografisk i et smørhul lige midt på jernbanen mellem København og Stockholm. Med hurtigtog er der blot 2,5 time til København eller Stockholm. Skandinaviens største havn Gøteborg ligger kun to timer væk på skinner. Motorvej E4 ligger tæt på byen, og har man brug for en lufthavn, så er området også leveringsdygtigt. Endelig ligger Nässjö med placeringen tæt på Jönköbing lige midt i Skandinaviens mest industritunge område.


Jysk? bureaukrati

Men hvis man skal tro Nässjös erhvervschef Holger Jonasson, så var det ikke blot geografien, der var tillokkende for Jysk Bäddlager. Det var angiveligt især Nässjö Kommunes usædvanligt erhvervsvenlige indstilling, der var udslagsgivende.

Første skridt på vejen var en meget vred butikschef, der under etableringen af Jysk Bäddlagers forretning i Nässjö blev præsenteret for et krav om tre brusekabiner til personalet. Sådan var svensk lov. Butikschefen klagede sin nød til erhvervschefen, der omgående tog kontakt til kommunens embedsmænd, der så kunne konstatere, at det var en fejl, og at én brusekabine var nok. Hvilket naturligvis gav pæne karakterer til det lokale bureaukrati hos butikschefen.

Nässjö Kommune kom på Jysks liste over kandidatkommuner. Hjulene havde ikke rullet mange omgange under repræsentanterne for Jysk, da de forlod Nässjö efter første besøg, før et lederteam fra kommunen med Holger Jonasson i spidsen gik i gang med at udarbejde en spiseseddel med konkrete tilbud til Jysk. Listen og en professionel præsentation af indholdet, blev puttet i postkassen samme dag. Næste morgen lå forslaget på Jysk svenske chef Rickard Nilssons skrivebord.

Den smidige og erhvervsvenlige indstilling hos kommunens medarbejdere imponerede naturligvis, og Lars Larsen gav siden følgende karakteristik af Nässjö Kommune.

- Vi har besøgt 380 kommuner over hele verden. Jeg kan garantere, at Nässjö befinder sig på top10-listen. Hjælpsomheden før, under og efter etableringen af centrallageret har været fantastisk.


Automatisering

Jysk Bäddlagers distributionslager er på 32.000 kvadratmeter samt et fuldautomatisk højlager med en kapacitet på 30.000 paller. Lageret har en meget høj automatiseringsgrad. Alle paller registreres med stregkode og styring af samtlige lagerartikler foregår naturligvis elektronisk.

- Jysk Bäddlager vokser knapt så voldsomt i Sverige som i de første ti år her i landet. Der kommer omkring fire til seks nye butikker til om året i øjeblikket, fortæller Robert Ziemke, der har været med fra åbningen af distributionslageret i Nässjö siden starten i 1999.

Der er i dag 130 svenske butikker i kæden, hvoraf halvdelen får leveret varer to gange ugentligt. Resten kan nøjes med en ugentlig levering. Plukningen foregår for en lang række varer automatisk. Men især ved større vareemner kræver det menneskehånd. Dertil råder lageret over godt 70 ansatte, der arbejder i to-holdsskift og op mod 60 forskellige gaffeltruck og stablere.

Fordelingen af varer til de enkelte butikker foregår ved de omkring 40 plukkestationer. Varene bliver hentet om morgenen, hvorefter dagholdet går i gang med at plukke til næste dags afskibning. Aftenholdet afslutter plukning og gør klar til distributionsbilerne næste dag.

Distributionen i Sverige foretages af GT Spedition, mens distributionen til de knap 40 butikker i Finland foretages af DFDS Transport.

Jysk har for længst udviddet varesortimentet til andet en lagner og viskestykker.

- Vi har oplevet en kraftig vækst i omsætningen af især møbler. Derfor har vi været nødt til at sende møblerne ud på et fjernlager, fortæller Robert Ziemke.

Den kraftige vækst i antallet af svenske butikker og udvidelsen af varesortimentet har for længst givet pladsproblemer, og Jysk logistikcenter i Nässjö udvides i øjeblikket for 250 mio. kroner. Tilbygningen forventes at stå færdig til sommer.

Distributionscenteret har tidligere leveret til Jysks butikker i Norge, der i dag har fået eget logistikcenter. Men Lars Larsens hastigt voksende imperium har for længst holdt sit indtog i de baltiske lande, og logistikcenteret i Nässjö står også for en betydelig del af distributionen hertil.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079